4 patenty na super pierogi

pierogi

Pierogi to bardzo uniwersalna potrawa. Najczęściej mówimy o pierogach z kapustą i grzybami, które pojawiają się na wigilijnych stołach, ale warto też pamiętać o tych z owocami, słodkim serem, ruskich czy z nadzieniem mięsnym. Jednakże niezależnie od tego, co znajduje się w ich wnętrzu trzeba zadbać o zewnętrzną warstwę jaką jest ciasto. Dziś podajemy kilka patentów na stworzenie idealnych pierogów.

  1. Ciasto na pierogi nie zawsze chce się kleić. Bywa, że pierogi rozpadają się jeszcze przed ugotowaniem, albo po włożeniu ich do wody. Aby tak się nie działo możesz delikatnie skropić brzegi pierogów wodą, to sprawi, że lepiej się skleją.
  2. Jeśli do ciasta dodasz odrobinę oleju wówczas stanie się ono miękkie i elastyczne. Dzięki temu dodatkowi łatwiej będzie Ci ciasto rozwałkować. Możesz też dodać łyżeczkę oliwy do wody, w której będziesz gotowała pierogi, wówczas po wyjęciu nie będą się sklejały.
  3. Dobre ciasto na pierogi nie musi zawierać w sobie jajek. Zastąp je wodą a ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne.
  4. Kidy już wyrobisz dobrze ciasto, przykryj je ściereczką i odłóż na 15 W tym czasie mąka napęcznieje i pierogi podczas gotowania nie będą się rozpadały.

3 komentarze


  1. Zapisuje się te porady bo uwielbiam pierogi ale nie wychodzą mi zawsze smaczne

    Odpowiedz

  2. Zawsze robię tylko z mąki, wrzątku i oleju, podpatrzyłam u Jadłonomii 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *