4 pomysły na wykorzystanie warzyw i mięsa z rosołu

4 pomysły na wykorzystanie warzyw i mięsa z rosołu

Większość z nas nie wyobraża sobie obiadu niedzielnego bez rosołu. Bardzo chętnie zjadamy zupę, ale nierzadko w garnku pozostają warzywa i mięso. Zobacz, jak przemienić je w smaczne dania, które wszyscy chętnie zjedzą.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa  to najprostszy sposób wykorzystania warzyw z rosołu. Wystarczy dodać jajka, ogórek kiszony oraz inne ulubione dodatki takie jak np. groszek, kukurydza, jabłko, ziemniaki czy por. Do tego odrobina majonezu i pyszna kolacja gotowa.

Galareta z kurczaka

Mięso z rosołu należy obrać z kości i pokroić w niewielkie kawałki. Do rosołu trzeba dodać nieco żelatyny i zaczekać, aż ostygnie. Mięso oraz dodatki np. kukurydzę, pokrojoną marchew czy jajko, ułóż w miseczce i zalej przygotowanym wywarem z żelatyną, a następnie wszystko włóż do lodówki. To bardzo szybki sposób na wykorzystanie mięsa, które pozostaje w garnku po rosole.

Potrawka z kurczaka

Gotowane mięso można również zamienić w obiad na kolejny dzień. Obierz mięso i podziel na niewielkie części. Dodaj je do sosu śmietanowego z dodatkiem koperku. Tak przygotowaną potrawkę podawaj z ryżem i gotowanymi warzywami np. marchewką lub fasolką.

Sałatka z kukurydzą i ananasem

Innym sposobem na kurczaka jest podanie go w słodkiej wersji. Pokrojone mięso, woreczek ryżu, kukurydzę i pokrojony w kostkę ananas to składniki kolejnej sałatki. Wszystkie te składniki należy połączyć z majonezem i można cieszyć się niezwykłym smakiem sałatki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *