Akcesoria kuchenne, które ułatwią Ci życie

akcesoroia kuchenne

Niezależnie od tego, jak lubisz gotowanie i jakie masz umiejętności odpowiednie narzędzia pracy to podstawa, bez której przyrządzanie potraw może być czasem udręką. Jednym z niezbędnych narzędzi pracy są noże oraz miksery kuchenne, przeznaczone do łatwego i sprawnego przygotowywania poszczególnych składników dań.

Jak zatem wybrać dobry nóż kuchenny i w czym pomoże Ci wielofunkcyjny mikser ręczny? Wszystkiego dowiesz się z tego poradnika.

Nóż kuchenny: na co zwrócić uwagę?

W przygotowywaniu posiłków dużą rolę odgrywa rączka noża. Model, który powinieneś wybrać, musi mieć wygodną i stabilny trzonek oraz idealnie leżeć w dłoni. Ma to też znaczenie dla Twojego bezpieczeństwa, ponieważ unikniesz ryzyka wyślizgnięcia się ostrego noża z ręki. Poza tym ergonomiczny trzonek to również mniejsze zmęczenie ręki w czasie pracy oraz mniejsza siła potrzebna do krojenia danego produktu. Na przykład długi nóż do mięsa wymaga odpowiednio długiego i wyważonego trzonka.

Następnie zwróć uwagę na to, że czego wykonane jest ostrze. Dla niektórych może być zaskoczeniem, że noże zrobione z blachy nierdzewnej wręcz szkodzą przygotowywanej żywności. Nie są w ogóle warte uwagi, gdyż potrafią pozbawić potrawę smaku i właściwości odżywczych. W związku z tym jedyne noże, które powinieneś uwzględnić w swoich poszukiwaniach, to noże ze stali nierdzewnej.

Jeśli chodzi o samą stal, ważna jest jej twardość. Zależy od nie ostrość noża oraz odporność na stępienie. Twardość noży ze stali nierdzewnej od renomowanych marek jest podawana w tzw. skali Rockwella – idealnie, jeśli twardość danego modelu wynosi między 56 a 59 stopni.

Znajdziesz też noże z ceramicznym ostrzem. Tak samo jak w przypadku noży ze stali nierdzewnej, nie mają negatywnego wpływu na żywność, w dodatku są trochę lżejsze. Do minusów należy mniejsza odporność na stępienie i zniszczenie. Jeżeli mowa o wytrzymałości, to warto spróbować noży wykonanych z tytanu. Wysoką cenę kompensuje możliwość wieloletniego użytkowania.

Nóż do sera, nóż do mięsa, czyli noże do zadań specjalnych

Są też noże mające specjalne przeznaczenie, takie jak na przykład nóż do mięsa. Wyróżniają się długim ostrzem, które nie może być ząbkowane – inaczej krojone kawałki mięsa byłyby poszarpane i nierówne.

Następny przypadek noża o specjalnym przeznaczeniu to nóż do sera. Dobrym przykładem noża świetnego do cięcia sera jest Edge Knife. Noże do sera dzielą się na poszczególne podkategorie, takie jak nóż do serów miękkich, twardych i do parmezanu. Sery miękkie wymagają ząbkowanego ostrza, w którym znajdują się specjalne otwory, a twarde dobrze kroi się nożami z jednolitą, ostrą powierzchnią ostrza.

Długie, ząbkowane ostrze ma z kolei nóż do chleba, dzięki czemu chrupiąca skórka i miękkie, świeże pieczywo nie stanowi dla niego problemu. Natomiast nóż do warzyw dzieli się na 2 rodzaje. Pierwszym z nich jest nóż do krojenia i siekania. Do tego perfekcyjnie nada się uniwersalny model noża. Jego ostrze zazwyczaj ma 12 cm długości, jest proste i służy do krojenia zarówno warzyw, jak i owoców. Drugi rodzaj to nóż do obierania. Ma krótkie ostrze zrobione z nierdzewnej stali z lekko zagiętą końcówką, co ułatwia np. wykrajanie z warzyw czy owoców dekoracyjnych elementów.

Mikser kuchenny: wiele funkcji, mało wysiłku

Oprócz dobrego noża, do przygotowania wielu potraw w szybki i łatwy sposób przyda Ci się wielofunkcyjny mikser kuchenny. To zdecydowanie jedno z tych urządzeń, które w każdej kuchni okazują się niezastąpione. W znaczny sposób ułatwia pracę, a dziś trudno sobie wyobrazić, jak kiedyś wyglądała praca w kuchni bez jego pomocy.

Dobry kuchenny mikser ręczny jak Chef Station pozwala wykonać wiele rozmaitych czynności bez większego wysiłku. Takie prace, jak siekanie, krojenie, ubijanie czy robienie bitej śmietany mogą wymagać sporo siły fizycznej.

W przypadku, gdy ktoś jest amatorem zdrowych sałatek, mikser ręczny może z powodzeniem służyć jako na przykład szatkownica do warzyw. Urządzenie idealnie nadaje się do przyrządzania sałatek, deserów, dressingów czy ubijania ciasta. Pomoże Ci nawet w kruszeniu lodu, który dodasz do drinków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *