Aromatyczny wigilijny barszcz czerwony

wigilijny barszcz czerwony

Rozpoczął się grudzień i najwyższy czas pomyśleć o wigilijnym menu. Jedną z podstawowych potraw, które muszą się znaleźć na stole  jest zupa. W naszych domach najczęściej można spotkać barszcz czerwony, zupę rybną lub grzybową. Dziś proponujemy przepis na wigilijny barszcz czerwony gotowany na karpich głowach.

Składniki:

  • 2 głowy karpia;
  • 3 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • ½ średniego selera;
  • 5 średnich buraków;
  • 3 liście laurowe;
  • 10 szt. ziela angielskiego;
  • główka czosnku;
  • woda
  • sól, pieprz, majeranek, cukier ocet oraz inne preferowane przyprawy

Przygotowanie:

Głowy ryb dokładnie umyj i usuń z nich skrzela. Do garnka wlej wodę i wrzuć do niej obrane i pokrojone w kawałki warzywa oraz trzy pokrojone buraki. Dodaj również głowy karpia oraz przyprawy z wyjątkiem czosnku, octu oraz majeranku. Wszystko razem gotuj przez około 90 minut. Na koniec dodaj ocet, majeranek i czosnek oraz dwa pokrojone w plastry buraki. Jeszcze przez kilka minut trzymaj garnek na ogniu. Pamiętaj, żeby po dodaniu ostatnich buraków nie zagotować zupy, wówczas utrzyma ona piękny, bordowy kolor.

Podanie:

Tuż przed podaniem przecedź zupę. Możesz dać ją gościom z tradycyjnymi uszkami, fasolą lub podać w bulionówkach do popicia krokietów. W każdej formie barszcz będzie smakował wspaniale.

 

Smacznego!

 

Przepis poleca
Robert Muzyczka
szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *