Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem

Awokado zapiekane z tuńczykiem

Kiedy zbliża się uroczystość rodzinna, przychodzą znajomi albo po prostu masz ochotę na coś pysznego proponujemy Ci zrobienie awokado z tuńczykiem. Nie jest to potrawa szczególnie trudna ale za to bardzo efektowna.

Składniki:

  • 2 awokado
  • 150 g filetu z tuńczyka
  • 300 g sera Aldamer MSM Mońki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz grubo mielony do smaku

 

Wykonanie:

Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestki. Łyżeczką, częściowo wydrąż miąższ i przełóż do miski. Dodaj tuńczyka pokrojonego w kostkę, ¾ sera startego na tarce, pokrojoną natkę, posiekany czosnek, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Osobno w misce roztrzep jako ze śmietanką i wlej do miski z tuńczykiem i pozostałymi składnikami. Wymieszaj i tak przygotowanym farszem wypełnij miseczki po wydrążonym awokado. Posyp pozostałym startym serem i włóż do nagrzanego do  200oC piekarnika Piecz przez około 25 minut.

 

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *