Kiedy zbliża się uroczystość rodzinna, przychodzą znajomi albo po prostu masz ochotę na coś pysznego proponujemy Ci zrobienie awokado z tuńczykiem. Nie jest to potrawa szczególnie trudna ale za to bardzo efektowna.
Składniki:
- 2 awokado
- 150 g filetu z tuńczyka
- 300 g sera Aldamer MSM Mońki
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 100 ml słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz grubo mielony do smaku
Wykonanie:
Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestki. Łyżeczką, częściowo wydrąż miąższ i przełóż do miski. Dodaj tuńczyka pokrojonego w kostkę, ¾ sera startego na tarce, pokrojoną natkę, posiekany czosnek, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Osobno w misce roztrzep jako ze śmietanką i wlej do miski z tuńczykiem i pozostałymi składnikami. Wymieszaj i tak przygotowanym farszem wypełnij miseczki po wydrążonym awokado. Posyp pozostałym startym serem i włóż do nagrzanego do 200oC piekarnika Piecz przez około 25 minut.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy