Ciasto ze śliwkami i polewą bezową

ciasto ze śliwkami

 

Początek jesieni to czas królowania śliwek. W sadach pełno jest tego fioletowego dobrodziejstwa. Ceny owoców również nie są specjalnie wygórowane, dlatego warto korzystać z dobrodziejstwa polskich sadów. Dziś proponujemy pyszne, kruche ciasto ze śliwkami z polewą bezową. Można je wykonać w tradycyjny sposób lub skorzystać z nowoczesnego urządzenia jakim jest Thermomix.

Składniki:

4 jajka
240 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM5 lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 8 g
200 g masła pokrojonego na kawałki, o temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta do posypania formy
300 – 400 g śliwek, umytych, bez pestek, przekrojonych na pół

Wykonanie

Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, białka odstawić do lodówki. Żółtka zachować.
Cukier zmielić na cukier puder. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
Żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia ugnieść. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć bułką tartą blachę (35 cm X 25 cm).
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodać pozostałą część cukru pudru.
Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie pokrywając blachę. Na cieście ułożyć śliwki i polać wierzch pianą z białek.
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż piana będzie miała złoty kolor.
Ciasto podawać po ostudzeniu.

To pyszne ciasto można również przygotować korzystając z urządzenia Thermomix.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *