Czym chwalą się Mazury, a czym Zakopane?

wyroby regionalne

Wyroby regionalne lub tradycyjne mogą być zgłaszane przez grupy producentów do rejestracji. Są to produkty wytwarzane w danym regionie i są dla niego charakterystyczne. Kiedy przejdą pozytywnie proces weryfikacji oraz certyfikacji otrzymują chronioną nazwę. Wpisywane są do rejestru produktów tradycyjnych.

Wyprawa do Zakopanego

Jednym z najbardziej znanych artykułów z nazwą zastrzeżoną są oscypki. Prawdziwe góralskie sery pochodzą z okolic Podhala, gdzie produkuje się je z mleka owczego przez specjalistów zwanych bacami. Mleko owcze podczas wyrobu zmieniane jest w twaróg przy pomocy podpuszczki, którą dodaje się do mleka. Następnie ser wkładany jest do specjalnych, dekoracyjnych forem o różnych kształtach. Przez okres czternastu dni poddawany jest działaniu dymu. Po zakończeniu wędzenia wyrób gotowy jest do spożycia. Spotkamy go w każdym większym lub mniejszym mieście w górskich okolicach. W innych regionach wyroby z mleka owczego nie mogą zostać nazwane oscypkami. Innymi serami góralskimi jest bryndza lub bundz. Do produkcji bryndzy używa się mleka owczego, ale dodatkowo dodaje się mleka krowiego. Ser ten ma lekko słonawy i pikantny smak. Bundz również widnieje na liście produktów tradycyjnych, wytwarza się go podobnie jak oscypek, ale nie poddaje się go procesowi wędzenia.

Mazurskie miody

Od wielu lat istnieje przekonanie, że najlepsze miody możemy otrzymać na Mazurach oraz na Kaszubach. Pasieka w tych regionach to opłacalna inwestycja, z racji dużej powierzchni pól uprawnych, głównie rzepaku. Smak, konsystencja oraz barwa miodu zależą od gatunku rośliny, z której zbierany jest nektar. Istnieje również miód spadziowy, który nie pozyskiwany jest z nektaru, ale z wydzielin mszyc. Mszyce żerując na zielonych częściach roślin pozostawiają niestrawione cukry, rosa miodowa zbierana jest przez pszczoły. Miód ten ma lekko zielonkawą barwę, charakteryzuje się ostrzejszym smakiem oraz większą zawartością minerałów. Miód spadziowy to jeden z droższych miodów, jest trudniej dostępny. Za najzdrowszy uważany jest miód gryczany, charakteryzuje się on ciemną barwą. Ma ostry smak, a wysoka zawartość soli mineralnych, olejków eterycznych oraz rutyny sprawia, że miód gryczany polecany jest chorym na miażdżycę oraz osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi i infekcjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *