Deser ryżowy z mango

deser ryżowy

Ryż jest bardzo zdrowym produktem. Można go wykorzystać do przygotowywania bardzo różnych potraw. Jest doskonałym dodatkiem do zup czy podstawą dań głównych. Świetnie się też sprawdza w deserowej odsłonie. Dziś polecamy pyszny deser z ryżu z dodatkiem słodkiego mango.

Składniki:

1 szklanka ryżu
1 mango pokrojone w kostkę
1 łyżka cukru trzcinowego
600 ml mleka (świetnie sprawdzi się mleko ekologiczne z OSM Piątnica)
Opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Zagotuj mleko z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym zagotuj w  garnku waniliowego. Wrzuć ryż i chwilę gotuj wszystko razem. Pamiętaj, aby co chwilę mieszać całość, aby ryż nie przypalił się. Kidy wchłonie całe mleko zdejmij garnek z ognia. Następnie układaj w słoiczku, miseczce lub innym naczyniu deserowym warstwami ugotowany ryż i pokrojone w kostkę mango.

 

Smacznego!

 

Przepis poleca Robert Muzyczka
Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *