Ryż jest bardzo zdrowym produktem. Można go wykorzystać do przygotowywania bardzo różnych potraw. Jest doskonałym dodatkiem do zup czy podstawą dań głównych. Świetnie się też sprawdza w deserowej odsłonie. Dziś polecamy pyszny deser z ryżu z dodatkiem słodkiego mango.
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 mango pokrojone w kostkę
1 łyżka cukru trzcinowego
600 ml mleka (świetnie sprawdzi się mleko ekologiczne z OSM Piątnica)
Opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Zagotuj mleko z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym zagotuj w garnku waniliowego. Wrzuć ryż i chwilę gotuj wszystko razem. Pamiętaj, aby co chwilę mieszać całość, aby ryż nie przypalił się. Kidy wchłonie całe mleko zdejmij garnek z ognia. Następnie układaj w słoiczku, miseczce lub innym naczyniu deserowym warstwami ugotowany ryż i pokrojone w kostkę mango.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka
Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy