Dlaczego warto umieć gotować?

Dlaczego warto umieć gotować

Jednym z koniecznych do przeżycia warunków, które musi spełnić każdy żywy organizm, jest dostarczanie mu jedzenia. Od urodzenia zwracamy uwagę na to, co znajduje się na talerzu, jednak do czasu kiedy mieszkamy z rodzicami, to najczęściej mama przyrządza wszystkie posiłki. Ten wygodny etap kończy się jednak wraz z opuszczeniem przez nas rodzinnego gniazda. Tęsknota za schabowymi czy pomidorową sprawia, że po czasie studiów, odkładamy mrożonki i zaczynamy przygodę z kuchnią. Dlaczego warto umieć gotować? Zapraszamy do lektury.

Gotować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej

Z gotowaniem jest tak jak ze śpiewaniem. Czynność może wykonywać każdy, jednak aby danie były smaczne i spełniały wszystkie walory smakowe naszych gości, dziewczyny, czy przyjaciół zaproszonych na kolację, należy przede wszystkim trenować. Ktoś kiedyś powiedział, że w życiu nie ma nic za darmo. W tym wypadku to powiedzenie sprawdza się w 100%. Zanim odkryjemy która kuchnia czy dania wychodzą nam najlepiej, najpierw musimy je przyrządzić. Aby to zrealizować, należy nauczyć się smakować i łączyć ze sobą produkty. Trening czyni przecież mistrzem.

Od czego zacząć?

Pierwszym krokiem, od którego warto rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem, jest bez wątpienia lektura prostej książki kulinarnej lub odcinek programu o gotowaniu. Dlaczego? Otóż naukowcy udowodnili, że w trakcie czytania lub oglądania tego jak ktoś przyrządza posiłki, wzmaga się w nas apetyt i powoduje, że sami mamy ochotę stanąć za kuchnią. Taka dawka motywacji może sprawić, że porzucimy pizze na dowóz czy mrożone półprodukty. Znakomitą opcją jest również skorzystanie z różnego typu wyjazdów takich jak obóz kulinarny czy spotkanie z jakimś mistrzem gotowania. Bez odpowiedniej dawki motywacji, nie uda nam się przyrządzić nawet dobrego tosta.

Dlaczego warto spróbować?

Oczywiście każdy z nas został stworzony do czegoś innego i jest szansa, że jedna osoba na sto rzeczywiście nie poradzi sobie w kuchni. Są to jednak wyjątki i tak jak w przypadku nauki języków obcych, szukanie wymówek sprawia, że nawet najlepszy nauczyciel nie będzie w stanie przekonać ucznia, że warto dogadać się w Hiszpanem czy ugotować pyszny makaron na randkę z wymarzoną dziewczyną. Tego po prostu trzeba chcieć i w przypadku porażek nigdy się nie poddawać.

Niemniej są jednak argumenty, które mogą spowodować, że ci, którzy teraz kręcą nosem na naukę gotowania, podejmą rękawicę i staną za kuchennym blatem. Należy do nich bez wątpienia fakt, że gotowanie własnych potraw jest dużo tańsze niż zamawianie jedzenia przez telefon lub aplikację. Po drugie, jakość takiego posiłku odbiega znacząco od tego przyrządzonego w domu. Wreszcie po trzecie, gotowanie to umiejętność, która pozwala poprawić naszą samoocenę. W końcu nie ma lepszej drogi, aby dotrzeć do drugiego człowieka niż przez żołądek do serca.

Zobacz też:

Jedzenie produktów surowych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *