Piwo to napój o wieloletniej tradycji. Popularny nie tylko w Polsce, ale znany na całym świecie. Produkowany w wielu krajach, o różnych smakach i stopniach goryczki. A gdyby tak złoty trunek przygotować własnoręcznie, w domowym zaciszu? Co warto wiedzieć o domowej produkcji piwa? Sprawdzamy w tym wpisie.
Piwo znane jest od pokoleń. I choć sklepowe półki pełne są najróżniejszych rodzajów, to coraz częściej cenimy to, co jest domowe, wyprodukowane własnoręcznie, ponieważ znamy skład własnego wyrobu. Tak jest również z piwem. I mimo że liczba miłośników craftowych browarów rośnie, to sami możemy spróbować swoich sił wyrabiając piwo w domu.
Od czego zacząć przygodę z domowym piwem…
Domowy wyrób piwa warto zacząć od listy zakupów i sprawdzenia, co będzie potrzebnego do jego produkcji. Jeśli jesteśmy początkujący piwowarami, to naszą przygodę powinniśmy rozpocząć od tzw. brewkitu, czyli gotowego i nachmielonego ekstraktu słodowego w puszkach. Jest to półprodukt, dzięki któremu będziemy mogli szybko uwarzyć piwo w domowych warunkach. Początkowe koszty zakupu dwóch puszek będą wahały się w przedziale 150-200 zł. Koszty nie są zbyt wygórowane, dlatego warto skorzystać z gotowego ekstraktu, który nie tylko przyspieszy, ale także wspomoże naszą pierwszą produkcję piwa. Zacieranie własnego słodu wymaga sporej wiedzy i doświadczenia, a także skomplikowanego sprzętu. Jeśli zdecydujemy się na gotowy ekstrakt to będzie mieli więcej czasu na wyrobienie w sobie innych nawyków np. czyszczenia i sterylizacji, które są jednym z ważniejszych elementów podczas domowej produkcji piwa. Jeśli przelejemy piwo np. do brudnych lub źle umytych butelek, to nasze piwo najprawdopodobniej zamieni się w ocet i nie będzie nadawało się do spożycia.
Lista zakupów do domowego wyrobu piwa
Skompletowanie wszystkich niezbędnych naczyń i akcesoriów może zająć trochę czasu. Dlatego najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie skorzystanie z oferty jednego sklepu, który dostarczy nam wszystkie niezbędne sprzęty i akcesoria do wyrobu domowego piwa. Co należy kupić:
- garnek z pokrywką (optymalnie 10-20 litrów)
- fermentor z kranikiem (lub inaczej pojemnik fermentacyjny)
- rurka/wężyk do rozlewu piwa
- butelki
- kapslownica oraz kapsle
- ekstrakty słodowe lub słód
- drewniana lub plastikowa łyżka (30-40 cm)
- termometr analogowy, lub elektroniczny do żywności
- chemia do dezynfekcji sprzętu (CLO2, lub pirosiarczyn sodu) oraz butelek (OXI)
- ręczniki papierowe
- spirytus do dezynfekcji, np. termometru
- miarka do cukru
Warto wiedzieć… czyli nietypowe sposoby na wykorzystanie piwa
Marynowanie mięsa
Piwo jest doskonałym trunkiem, który sprawdza się podczas marynowania mięsa. Zamiast w winie, to w piwie. Nie tylko będzie miało wyrazisty smak, to również będzie miękkie i bardziej kruche.
Nawóz do trawy
Jeśli posiadamy ogródek, a trawa w nim nie chce rosnąć, warto podlać trawnik… piwem. Składniki zawarte w piwie, w połączeniu z promieniami słonecznymi sprawią, że trawa urośnie w mgnieniu oka.
Dobre dla złota
Jeśli złota biżuteria straciła blask, to wystarczy zmoczyć miękką i czystą ściereczkę piwem, przetrzyj złotą biżuterią i od razu zobaczysz różnicę. Druga, czysta ściereczka przyda się, aby wytrzeć przedmioty do sucha.
Pielęgnacja włosów
Piwo to także dobry preparat do pielęgnacji włosów. Można z niego zrobić płukankę, dzięki której włosy odzyskają lśniący kolor. Bowiem piwo zawiera witaminę B, maltozę oraz sacharozę, które idealnie sprawdzają się przy podczas pielęgnacji włosów.
Permalink
dobre piwko zawsze warto się napić, nawet gdy taka pogoda – wole lato 😉
Permalink
Ciekawy tekst i o dziwo nie mijający się z prawdą