Grill gazowy w Twoim ogrodzie – czy warto?

grill gazowy

Lato to najlepszy czas na przyrządzanie przepysznych dań w plenerowej kuchni. O tej porze roku rozpoczyna się wielki sezon na grillowanie. Jeśli posiadasz ogród, na którym często organizujesz imprezy i zapraszasz gości, to musisz uraczyć ich najlepszymi daniami – w tym pomoże Ci grill gazowy. Poznaj zalety tego urządzenia i dowiedz się dlaczego warto go mieć.

Zalety grilla gazowego

Jedną z najważniejszych zalet tego urządzenia, jest fakt, iż przygotowywane na nim potrawy są zdrowsze, niż z grilla węglowego. Dlaczego? Ponieważ urządzenie posiada osłonki na palnikach gazowych, przez co wytapiający się tłuszcz nie ma kontaktu z ogniem, a do jedzenia nie przedostają się niebezpieczne substancje. Kolejną zaletą sprzętu jest brak dymu – dzięki temu możesz grillować blisko domu i nie martwić się, że Twoja odzież przesiąknie jego zapachem. Dużym atutem jest również szybkość i łatwość jego rozpalania – za jego pomocą możesz przygotować obiad w tygodniu. Ważna jest także funkcja regulacji temperatury. Palniki posiadają specjalne osłonki, więc przygotowywane potrawy nie przypalają się, a także możesz dłużej utrzymać ich ciepło. Dodatkowo grill gazowy jest ekologiczny, z tego względu możesz z niego korzystać nawet w mieście, umieszczając go na balkonie. Sprzęt jest także łatwy w utrzymaniu czystości, ponieważ wyposażony jest w tacki i ociekacze, które można wyciągnąć i umyć pod wodą.

Na co zwrócić uwagę kupując grill gazowy?

Istnieje kilka kluczowych cech, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze grilla gazowego, aby móc cieszyć się smakiem doskonałych i zdrowych potraw. Jedną z nich jest piekarnik, który znajduje się w nowoczesnych modelach. Dzięki niemu przygotujesz pieczenie z rożna lub kurczaka. Równie ważną rolę odgrywa pokrywa – zapewni ona możliwość osiągania wysokiej oraz równomiernej temperatury. Następnie zwróć uwagę na ruszt, który im cięższy tym lepszy – ma to wpływ na utrzymanie ciepła przez dłuższy czas. Aromatyzery w grillu gazowym stanowią źródło smaku potraw. To pofalowane blaszki, które umieszczone są między rusztem, a palnikiem. Soki i tłuszcze skapujące na rozgrzany aromatyzer odparowują do dań, nadając im charakterystycznego smaku z grilla. Kolejno ważne są palniki, które są silnikiem urządzenia. Dzięki nim zyskujesz dodatkowe źródło ciepłą, a co za tym idzie, szybsze rozgrzanie sprzętu. Pomagają także w utrzymaniu równomiernej temperatury. Warto także zwrócić uwagę na szafkę, ponieważ grill dodatkowo stanowi ozdobę w ogrodzie lub na tarasie. Powinna zmieścić się w niej butla gazowa do 11 kilogramów.

Dodatkowe wyposażenie grilla gazowego

Na wygodę użytkowania oraz funkcjonalność grilla gazowego mają wpływ także detale. Dzięki nim obsługa urządzenia staje się prostsza, a ich trwałość większa. Zawory i pokrętła montowane w modelach pozwalają na precyzyjną regulację temperatury oraz jej kontrolę. Opuszczone półki boczne w grillu sprawdzą się w przypadku ograniczonej przestrzeni na umiejscowienie urządzenia. Z kolei ruszt z dzięki rusztowi wyposażonemu w zabezpieczeniami, zapobiegnie spadaniu jedzenia. Z artykułu Akcesoria grillowe: 7 produktów przydatnych podczas grillowania dowiesz się w jakie dodatkowe elementy warto wyposażyć swój sprzęt, by usprawnić przygotowywanie potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *