Jak wzmocnić organizm w okresie zimowym?

Jak wzmocnić organizm

Wzmocnienie organizmu zimą jest dużo łatwiejsze niż myślisz. Przekonaj się, jak to zrobić, aby cieszyć się dobrą odpornością.

1. Zadbaj o mikrobiom jelitowy

To najprostszy sposób, żeby wesprzeć odporność organizmu. Zastanawiasz się dlaczego? W Twoich jelitach mieszkają dobre bakterie, tzw. mikrobiom, które wśród wielu pożytecznych funkcji, które spełniają dla całego organizmu, dbają też o jego układ odpornościowy. Ich spadek może także sprzyjać gorszemu samopoczuciu. Właśnie dlatego, zwłaszcza zimą, powinnaś wspierać mikrobiom jelitowy, przyjmując probiotyki. Te naturalne znajdziesz w przetworach mlecznych, na przykład niektórych jogurtach czy kefirze oraz niepasteryzowanych kiszonkach.

Dobre bakterie, które uzupełniają mikrobiom, znajdziesz też w suplementach. Warto je podawać dzieciom i niemowlakom, aby wesprzeć ich mikrobiom, który nie jest jeszcze w pełni wykształcony. Dobry probiotyk dla dziecka powinien zawierać dobrze przebadane szczepy bakterii np. Lactobacillus rhamnosus GG. Szczep ten jest bezpieczny dla najmłodszych, więc możesz go podawać już od momentu narodzin. Możesz wzmacniać nim mikrobiom dziecka przez kilka miesięcy, bez robienia przerwy.

2. Przyjmuj witaminę D

Witamina D ma duży wpływ na odporność dorosłych i dzieci, a niestety większość osób w Polsce ma niski poziom tej cennej witaminy. To dlatego, że witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieni UV. Latem wystarczy wystawić twarz i ręce na 15 minut na słońce, aby wytworzyć jej potrzebną ilość. Zimą, w pochmurne dni, jest to niestety niemożliwe.

Witamina D znajduje się też w niektórych potrawach, na przykład tłustych rybach, ale w zbyt małej ilości, aby całkowicie uzupełnić braki. Dlatego w okresie od października do maja konieczna jest jej suplementacja, także u niemowląt i dzieci.

3. Włącz do diety więcej witamin

W zachowaniu odporności zimą ważna jest nie tylko witamina D, ale także inne witaminy, głównie witaminy E, A oraz C. Warto je suplementować, ale ważne jest by nie zapomnieć też o spożywaniu warzyw i owoców. Dodatkowo – w takiej formie – są one bardzo dobrze przyswajane przez organizm.

Witamina A jest między innymi w mięsie, słodkich ziemniakach, jarmużu czy marchwi. Witaminę C w dużych ilościach znajdziesz w papryce, pietruszce czy brokułach. Bogatym źródłem witaminy E są za to wszelkie oleje roślinne, orzechy oraz awokado.

Pamiętaj jednak, że witaminy A i E wchłaniają się tylko z tłuszczami. Dlatego potrawy, które nie zawierają naturalnie tłuszczu, łącz z odrobiną oleju czy masła, aby organizm dobrze przyswoił z nich cenne składniki.

Bibliografia:

  1. „Zadbaj o równowagę mikroflory jelitowej” Gerard E. Mullin
  2. dietaeliminacyjna.pl
  3. medonet.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *