Karnawałowe przekąski z serem żółtym

Karnawałowe przekąski z serem żółtym

Choć ser żółty przez większość roku króluje głównie na naszych kanapkach, w tym wyjątkowym okresie, jakim jest karnawał, warto pójść o krok dalej i przygotować pyszne przekąski z tym ukochanym przez wielu z nas produktem. Poniżej prezentujemy 3 proste przepisy, które podbiją podniebienia wszystkich amatorów sera żółtego!

 

Smakowe tortille

Składniki:

– 3 placki tortill

– 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy

– sałata strzępiasta czerwona i zielona

– czerwona papryka

– szynka w plasterkach

– suszone pomidory

– szczypior

Przygotowanie:

Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.

 

 

 

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

– 200 g szynki parzonej

– 200 g świeżych pieczarek

– 2 łyżki oleju

– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki

– 150 g kapusty pekińskiej

– 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju

– pieprz do smaku

– 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego

– 1 jajko

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.

Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na paro centymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor.

Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.

 

 

Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym

Składniki:

– 2 pszenne bagietki

– 1 czerwona papryka

– garść pokrojonych czarnych oliwek

– dwa plastry wędzonego łososia

– 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki

– łyżka oliwy

– sól, pieprz, bazylia

– świeże listki pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w cienkie paski. Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok. 5 – 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości. Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *