Mini szarlotka, jak u mamy – ciastko w 5 minut

mini szarlotka

Jesień w Polsce jest bogata we wspaniałe owoce. Właśnie teraz najchętniej sięgamy po jabłka. Najchętniej jemy je na surowo, ale często trafiają również do ciast. Najbardziej popularna jest szarlotka na kruchym spodzie. Dziś mamy przepis na mini szarlotki, które doskonale działają na poprawę humoru podczas jesiennej chandry.

Składniki na 12 porcji (12 babeczek)

  • 1 kg jabłek
  • 2 szklanki półsłodkiego wina białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Mini babeczki do nadzień słodkich Dan Cake

 

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyj i obierz. Odłóż 2 do dekoracji, a pozostałe pokrój w kostkę. Pokrojone jabłka pokrop sokiem z cytryny. W garnuszku zagotuj białe wino z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj jabłka i delikatnie gotuj, aż zmiękną. Tak powstałą masę wystudź. W drugim garnuszku ugotuj budyń. Podczas gotowania dodaj do niego cynamon i dokładnie wymieszaj. Mini babeczki wypełnij do połowy masą powstałą z jabłek i uzupełnij budynie. Całość udekoruj plasterkami jabłek ze skórką.

 

Smacznego!

 

 

Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka
Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *