Jeśli lubisz eksperymentować z gorącymi napojami mamy dziś dla Ciebie kilka ciekawych i nietypowych podpowiedzi. Wypróbuj je wszystkie i daj nam znać jak smakowało.
Kawa z kardamonem
Do filiżanki kawy dodaj szczyptę świeżo zmielonego kardamonu. Napój zyska niepowtarzalny, delikatnie korzenny smak.
Kawa z cynamonem
Cynamon jest przyprawą, która kojarzy się przede wszystkim z jabłkami. Powinnaś jednak wiedzieć, że doskonale pasuje również do kawy. Jeśli dodasz do filiżanki niewielki kawałek kory cynamonu wówczas napój stanie się bardzo aromatyczny. Dodatkową zaletą tej przyprawy jest jej smak, który doskonale zastępuje cukier. Kawa z dodatkiem cynamonu nie wymaga słodzenia lub dodaje się do niej znacznie mniejszą ilość cukru.
Czarna herbata z grejpfrutem
Grejpfrut doskonale zastępuje cytrynę. Możesz dodać do napoju odrobinę soku lub włożyć tam plasterek owocu wraz ze skórką.
Herbata z imbirem
Świeży imbir pokrojony w plasterki doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty czarnej lub zielonej. Nada napojowi lekko cytrynowy i delikatnie korzenny smak. Doskonale rozgrzewa a herbata z imbirem i miodem świetnie sprawdzi się także podczas przeziębienia.
Kakao z chili
Chili dodane do kakao lub gorącej czekolady dodatkowo podkreśli ich smak. Dzięki przyprawie napój staje się bardziej wyrazisty a jego aromat jest zupełnie inny niż zwykle.
Przepis na gorącą czekoladę z malinami znajdziesz Tutaj.
Na co dzień pijemy kawę czy herbatę jedynie z cukrem. Bywa, że do herbaty dodamy miód lub cytrynę. Warto jednak spróbować również nieco innych dodatków, które wzbogacą smak i zapach gorących napojów.