Pomidory faszerowane Serkiem Wiejskim

Pomidory faszerowane Serkiem Wiejskim

Zima to czas, kiedy mamy ochotę na warzywa i owoce, ale ich dostępność jest bardzo mocno ograniczona. Dziś przepis na pomidory z serkiem. Najlepiej smakują latem, kiedy pomidory można zerwać prosto z krzaczka. Zimą jednak też mogą się okazać ciekawą odskocznią od kiszonek i marynat.

Składniki:

–  5 średnich pomidorów;
– świeża bazylia;
– 300 g Serka Wiejskiego OSM Piątnica;
– ½ puszki kukurydzy konserwowej;
– czosnek;
– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory umyj, odetnij kapelusze i wydrąż miąższ. Do serka wiejskiego dodaj posiekaną bazylię, rozdrobniony czosnek, odsączoną z płynu kukurydzę, oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Dno pomidorów wypełnij warstwowo: wcześniej przygotowanym serkiem (1łyżka), posiekanym miąższem pomidorów (bez nadmiaru wody) i ponownie serkiem. Tak przygotowane przykryj kapeluszami.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *