Różnorodne rodzaje win białych – zachwycające białe półsłodkie

Różnorodne rodzaje win białych – zachwycające białe półsłodkie

Wina białe powstają z różnych odmian białych winogron. Produkcja odbywa się głównie w chłodniejszych krajach Europy, m.in. we Francji, Niemczech czy Słowenii. Wytrawność wina zależy od odmian winogron, z których zostało wytworzone. Skala jest bardzo szeroka – możemy dostać wina białe wytrawne, jak i również wino białe półsłodkie czy słodkie.

 

Charakterystyka wina białego półsłodkiego

Rankingi pokazują nam, że mieszkańcy naszego kraju uwielbiają wina półsłodkie. Są one lżejsze oraz bardziej przyjemne w smaku od ciężkich i cierpkich win wytrawnych. Dzięki temu nadają się do łączenia z większą ilością potraw. Uniwersalność, jaka cechuje to wino, jest jego wielkim atutem. Winu białemu półsłodkiemu bliżej jest do słodkiego niż wytrawnego, ze względu na sporą zawartość cukru. Jest produkowane z pełnych słodyczy odmian winogron białych, choć niekiedy korzysta się także z winogron czerwonych.

Winorośle te muszą być uprawiane w odpowiednich warunkach. Trunek z nich powstający ma mieć wyczuwalną, wyrazistą słodycz, jednak to nie wszystko – wrażenia smakowe powinny być odpowiednio zrównoważone pomiędzy słodkością a kwasowością. Najlepsze wino białe półsłodkie wyróżnia się łagodnym aromatem i idealnie łączy z potrawami, nie tłumiąc ich smaków.

Wino białe – co jest istotne w procesie produkcji?

Jest to gronowe wino, które otrzymujemy z odmiany winogron białych, szarych lub rzadziej czerwonych. Produkcja win białych jest prostsza technologicznie od wytwarzania win czerwonych. Nie oznacza to jednak, że wyprodukowanie dobrego białego wina jest łatwe – wręcz przeciwnie, wymaga starannej pracy w winnicy i przy produkcji samego trunku. Głównym problemem, jaki się pojawia w tym procesie, jest szybkie utlenianie się winogron białych, przez co tracą one swoją owocową świeżość, nabierają brązowego koloru i gorzkiego posmaku.

Produkcja wina wygląda następująco: zbiór winogron zwykle odbywa się wieczorem lub w nocy. Po przewiezieniu z winnicy, owoce są sortowane i pozbawiane szypułek. Następnie zostają zgniecione w specjalnym młynku. Powstałą miazgę tłoczy się w prasie i stamtąd pozyskuje cenny sok zwany moszczem. Wytłoczony moszcz leżakuje w kadzi przez dwanaście godzin, by wszystkie zanieczyszczenia opadły na dno. Następnie odcedzony moszcz można dokwasić lub dosłodzić, w zależności od upodobań. W wyniku fermentacji moszcz, a dokładniej zawarty w nim cukier, pod wpływem reakcji z drożdżami zmienia się w alkohol i dwutlenek węgla. Podczas całego procesu tworzą się również inne produkty uboczne, takie jak gliceryna czy lotne związki aromatyczne. Fermentacja łączy się również z temperaturą, którą trzeba kontrolować, by uniknąć przegrzania. Wina białe półsłodkie fermentują w temperaturze 12–20°C.

Jak łączyć wina z potrawami?

Różne odmiany wina inaczej komponują się z potrawami. Powszechna wiedza, która jest znana większości ludzi, łączy rodzaj mięsa z rodzajem wina w prosty sposób. Białe mięso potrzebuje podania win białych, a mięso czerwone – cięższych win czerwonych. Półsłodkie wina białe dobrze łączyć się będą z owocami morza oraz rybami. Są też trafionym wyborem do deserów, do których polecamy Le Parisien Chardonnay.

www.faktoriawin.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *