Wina białe powstają z różnych odmian białych winogron. Produkcja odbywa się głównie w chłodniejszych krajach Europy, m.in. we Francji, Niemczech czy Słowenii. Wytrawność wina zależy od odmian winogron, z których zostało wytworzone. Skala jest bardzo szeroka – możemy dostać wina białe wytrawne, jak i również wino białe półsłodkie czy słodkie.
Charakterystyka wina białego półsłodkiego
Rankingi pokazują nam, że mieszkańcy naszego kraju uwielbiają wina półsłodkie. Są one lżejsze oraz bardziej przyjemne w smaku od ciężkich i cierpkich win wytrawnych. Dzięki temu nadają się do łączenia z większą ilością potraw. Uniwersalność, jaka cechuje to wino, jest jego wielkim atutem. Winu białemu półsłodkiemu bliżej jest do słodkiego niż wytrawnego, ze względu na sporą zawartość cukru. Jest produkowane z pełnych słodyczy odmian winogron białych, choć niekiedy korzysta się także z winogron czerwonych.
Winorośle te muszą być uprawiane w odpowiednich warunkach. Trunek z nich powstający ma mieć wyczuwalną, wyrazistą słodycz, jednak to nie wszystko – wrażenia smakowe powinny być odpowiednio zrównoważone pomiędzy słodkością a kwasowością. Najlepsze wino białe półsłodkie wyróżnia się łagodnym aromatem i idealnie łączy z potrawami, nie tłumiąc ich smaków.
Wino białe – co jest istotne w procesie produkcji?
Jest to gronowe wino, które otrzymujemy z odmiany winogron białych, szarych lub rzadziej czerwonych. Produkcja win białych jest prostsza technologicznie od wytwarzania win czerwonych. Nie oznacza to jednak, że wyprodukowanie dobrego białego wina jest łatwe – wręcz przeciwnie, wymaga starannej pracy w winnicy i przy produkcji samego trunku. Głównym problemem, jaki się pojawia w tym procesie, jest szybkie utlenianie się winogron białych, przez co tracą one swoją owocową świeżość, nabierają brązowego koloru i gorzkiego posmaku.
Produkcja wina wygląda następująco: zbiór winogron zwykle odbywa się wieczorem lub w nocy. Po przewiezieniu z winnicy, owoce są sortowane i pozbawiane szypułek. Następnie zostają zgniecione w specjalnym młynku. Powstałą miazgę tłoczy się w prasie i stamtąd pozyskuje cenny sok zwany moszczem. Wytłoczony moszcz leżakuje w kadzi przez dwanaście godzin, by wszystkie zanieczyszczenia opadły na dno. Następnie odcedzony moszcz można dokwasić lub dosłodzić, w zależności od upodobań. W wyniku fermentacji moszcz, a dokładniej zawarty w nim cukier, pod wpływem reakcji z drożdżami zmienia się w alkohol i dwutlenek węgla. Podczas całego procesu tworzą się również inne produkty uboczne, takie jak gliceryna czy lotne związki aromatyczne. Fermentacja łączy się również z temperaturą, którą trzeba kontrolować, by uniknąć przegrzania. Wina białe półsłodkie fermentują w temperaturze 12–20°C.
Jak łączyć wina z potrawami?
Różne odmiany wina inaczej komponują się z potrawami. Powszechna wiedza, która jest znana większości ludzi, łączy rodzaj mięsa z rodzajem wina w prosty sposób. Białe mięso potrzebuje podania win białych, a mięso czerwone – cięższych win czerwonych. Półsłodkie wina białe dobrze łączyć się będą z owocami morza oraz rybami. Są też trafionym wyborem do deserów, do których polecamy Le Parisien Chardonnay.