Sernik na słono z serem żółtym

sernik na słono

Walentynki tuż tuż. Jeśli chcesz zabłysnąć przed ukochanym możesz przygotować niezwykły poczęstunek. My polecamy sernik na słono. Ciekawa kompozycja smaków z pewnością zadziwi każdego smakosza.

Składniki na spód:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

 

Składniki na masę serową:

  • 0,6 kg twarogu półtłustego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 12 jaj przepiórczych
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach

 

Wykonanie: Spód

Ciastka  bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.

 

Wykonanie: Masa serowa

Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej  ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.

 

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 120 g masła
  • 70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

 

Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.

Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *