Jesień to czas, kiedy bardzo brakuje nam słońca i ładnej pogody. Bywa, że ten smutek spowodowany jesiennym obniżeniem nastroju rekompensujemy sobie za pomocą słodkości. Dziś przepis na doskonały deser z kremem cynamonowym i orzeszkami.
Składniki
gotowy spód tortowy ciemny Dan Cake
150 g serka mascarpone
150 g śmietanki 36%
40 g cukru pudru – 40 g
2 łyżeczki cynamonu
½ laski wanilii
50 g orzechów włoskich
2 ozdobne słoiczki
Przygotowanie:
Orzechy włoskie podpraż chwilę na suchej patelni, ostudź i pokrusz. Gotowe spody tortowe ciemne Dan Cake pokrusz i wymieszaj w misce z orzechami. Ubij śmietankę a następnie dodaj do niej serek mascarpone i ponownie ubij do połączenia wszystkich składników. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i drobno posiekaną laską wanilii. Dodaj pod koniec do ubijanego kremu. W słoiczki wkładaj na zmianę, pokruszone spody tortowe z orzechami i krem cynamonowy. Gotowy deser wstaw do lodówki, aby je schłodzić. Przed podaniem udekoruj kilkoma orzechami.
Smacznego!
Przepis poleca szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Robert Muzyczka