Szybki tort pomarańczowy z żurawiną i lukrem – idealny na Dzień Babci i Dziadka

tort pomarańczowy

 Już za kilka dni będziemy obchodzili Dzień Babci i Dziadka. Jeśli na co dzień się z nimi nie widzicie, to może warto zadzwonić lub udać się do nich z drobnym upominkiem. Nie musisz kupować prezentów wystarczy, że zrobisz dobre ciasto np. tort pomarańczowy. Kawa i ciasto oraz kilka godzin spędzonych z seniorami to prawdziwa przyjemność nie tylko dla dziadków, ale również dla dzieci i wnucząt.

Składniki na 16 porcji

 

  • gotowe spody tortowe jasne np. Dan Cake;
  • 1/2 szklanki likieru pomarańczowego;
  • ¼ szklanki wody;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 2 słoiczki po 250 g konfitury żurawinowej;
  • 100 g cukru pudru;
  • 2 łyżki wody do lukru;
  • świeża żurawina do dekoracji.

 

Wykonanie:

Likier pomarańczowy wymieszaj z wodą i jedną łyżką soku z cytryny. Spody tortowe nasącz powstałym ponczem i przełóż cienką warstwą konfitury żurawinowej. Do rondelka wlej wodę z łyżką soku z cytryny i dodaj do niej cukier puder. Następnie, lekko podgrzewając, delikatnie mieszaj, aż powstanie gładka masa. Tak powstałym lukrem polej tort i udekoruj świeżą żurawiną.

 

Smacznego!

 

Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *