Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Tagliatelle

Wrzesień to czas wysypu najsmaczniejszych grzybów. Warto skorzystać z ich nadzwyczajnego smaku i aromatu i przyrządzić smaczne Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym.

Składniki:

– Śmietana 18%  (np. od OSM „Piątnica”)     250g
– Masło Ekstra „Piątnica”                               2 łyżka
– makaron tagliatelle                                      250g
– świeże borowiki                                           500g
– cebula                                                            1 średnia szt.
– mąka pszenna                                               1 łyżeczka
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy              do smaku
– sos sojowy                                                     1 łyżeczka
– świeży rozmaryn                                           1 gałązka
 

Wykonanie:

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić
i pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.

Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

 

Smacznego!

 

Przepis poleca Robert Muzyczka
Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *