Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Tagliatelle

Wrzesień to czas wysypu najsmaczniejszych grzybów. Warto skorzystać z ich nadzwyczajnego smaku i aromatu i przyrządzić smaczne Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym.

Składniki:

– Śmietana 18%  (np. od OSM „Piątnica”)     250g
– Masło Ekstra „Piątnica”                               2 łyżka
– makaron tagliatelle                                      250g
– świeże borowiki                                           500g
– cebula                                                            1 średnia szt.
– mąka pszenna                                               1 łyżeczka
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy              do smaku
– sos sojowy                                                     1 łyżeczka
– świeży rozmaryn                                           1 gałązka
 

Wykonanie:

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić
i pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.

Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

 

Smacznego!

 

Przepis poleca Robert Muzyczka
Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *