Karnawałowa tarta waniliowa z figami

tarta waniliowa z figami

Styczeń to czas zabaw karnawałowych. Jeśli chcesz zorganizować u siebie miłe spotkanie z przyjaciółmi lub przyjęcie dla swoich pociech i ich znajomych niech tarta waniliowa z figami będzie jego główną atrakcją. To ciasto jest bardzo proste do wykonania i zachwyca swoim smakiem.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej;
  • 100 g zimnego masła;
  • 1 jajko;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Wykonanie:

Mąkę pszenną posiekaj z masłem, dodaj jajko, sól, cukier, wodę i szybko zagnieć ciasto. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto włóż do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj i wyłóż ciasto na wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Następnie nakłuj ciasto delikatnie widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Wysyp na papier fasolę, groch lub ceramiczne kulki do pieczenia tarty, aby obciążyć ciasto.

Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 15 minut. Następnie zdejmij z tarty papier wraz z obciążeniem i pozostaw ją w piekarniku na następnych 15 minut, aż ciasto się przyrumieni.

Składniki na masę:

  • 3 sztuki jogurtu typu islandzkiego Skyr 150g (OSM Piatnica);
  • 6 dojrzałych fi;
  • 1 kiść winogron

 

Wykonanie:

Na wystudzone ciasto wyłóż jogurt waniliowy, a górną część udekoruj pokrojonymi figami i winogronami.

Uwaga!
Do wykonania ciasta możesz wybrać również inne owoce. Mogą to być owoce sezonowe lub te, które najbardziej lubisz.

 

Przepis na waniliową tartę z figami poleca

Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *