Jak uniknąć zakalca w świątecznych wypiekach?

jak uniknąć zakalca

Nawet najlepszej gospodyni może zdarzyć się ciasto z zakalcem. Najczęściej tego powodem jest złe przygotowanie ciasta lub nieodpowiednia temperatura i czas pieczenia. Dziś kilka praktycznych podpowiedzi jak uniknąć zakalca w świątecznym cieście.

Temperatura i czas pieczenia

Najczęstszym powodem powstawania zakalca jest nieodpowiednia temperatura pieczenia. Jeśli piekarnik jest słabo nagrzany wówczas istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że ciasto nie upiecze się. Podobnie jest z czasem pieczenia. Jeśli ciasto będzie w piekarniku zbyt krótko także powstanie zakalca jest niemal pewne.

Składniki w odpowiedniej temperaturze

Żeby ciasto dobrze się upiekło należy zadbać także o to, by mieszać składniki o jednakowej temperaturze. W przypadku większości ciast składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjątkiem jest tu ciasto kruche, które wymaga schłodzonego masła.

Suche produkty

Kolejnym ważnym elementem jest przesiewanie suchych produktów. Mąkę, cukier puder a także proszek do pieczenia należy przed wymieszaniem z innymi składnikami przesiać. Dzięki temu pozbędziesz się ewentualnych zanieczyszczeń a dodatkowo napowietrzysz składniki.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe jest bardzo specyficzne. O tym jak urośnie decydują w dużej mierze drożdże, które do niego dodamy. Trzeba zwrócić uwagę, aby były świeże i nie zeschnięte. Ważne jest także przygotowanie zaczynu oraz długie wyrabianie ciasta. Powinnaś pamiętać, że podczas wyrabiania, ciasto zostaje napowietrzone, co pozytywnie wpływa na jego późniejszy wzrost. Pamiętaj też o tym, aby zostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tak przygotowane ciasto po upieczeniu nie powinno mieć zakalca.

Przygotowanie świątecznych wypieków nie musi Cię stresować. Jeśli zastosujesz się do naszych porad Twoje ciasto z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *