Jak wyczyścić przypalony garnek?

jak wyczyścić przypalony garnek

Chyba nie ma gospodyni, która choć raz czegoś nie przypaliła. Pewnie i Tobie się to zdarzyło. Kiedy takie nieszczęście się przydarzy pojawia się pytanie jak wyczyścić przypalony garnek?
Nierzadko okazuje się, że czyszczenie garnka to prawdziwe wyzwanie. Dziś podpowiadamy w jaki sposób skutecznie usunąć spaleniznę i przywrócić go do pierwotnego stanu.

Nie szoruj

Najprostszą metodą pozbycia się spalenizny wydaje się wyszorowanie garnka. Niestety jest to jedna z najgorszych metod czyszczenia. Jeśli do mycia garnka wykorzystasz np. szczotkę wówczas możesz zniszczyć powłokę na dnie i po bokach garnka. Zadrapania na teflonie lub powłoce ceramicznej sprawiają, że wszelkie potrawy częściej się przypalają. Ponadto w wyniku uszkodzenia warstwy ochronnej na dnie może dochodzić do przedostawania się drobinek powłoki do gotowanych potraw.

Na początek sól

Jeśli przypaliłaś garnek zacznij od soli. Wsyp na jego dno sporą ilość soli i dodaj odrobinę wody, aby na dnie powstała gęsta papka. Następnie zostaw wszystko na noc. Rano najpierw wypłucz solną papkę a następnie umyj naczynie. Spalenizna powinna dać się łatwo zmyć za pomocą wody i płynu do naczyń.

O innych zastosowaniach soli czytaj Tutaj.

Kiedy sama sól nie daje rady

Kiedy sama pasta solna nie daje sobie rady z przypalonym garnkiem wsyp do garnka sodę oczyszczoną a po kilku godzinach dodaj wody i wszystko zagotuj. Po ostygnięciu wylej wodę i umyj garnek.

Sól i ocet

Innym sposobem na pozbycie się przypalonej żywności z garnka jest zalanie jej mieszaniną soli i octu. ½ szklanki octu wymieszaj  z 3 łyżkami soli i taką mieszankę zostaw w naczyniu na noc. Rano wylej miksturę i dokładnie umyj garnek.

Ryż

Na koniec warto wspomnieć również o ryżowym sposobie usuwania spalenizny. Wsyp ryż do garnka a następnie wlej wodę i wszystko razem zagotuj. Po wystygnięciu wylej wodę z ryżem a garnek dokładnie umyj.

Korzystając z jednego z powyższych sposobów możesz przywrócić przypalony garnek do stanu poprzedniego. Pamiętaj jednak, żeby nigdy nie szorować garnka, ponieważ możesz zniszczyć jego powierzchnię i sprawić, że nie będzie nadawał się już do użytku.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.