Samodzielne pieczenie ciast, ciastek i przygotowywanie innych słodkości może być świetną frajdą. Jednak aby cały proces przebiegał sprawnie i żaden przepis nie był w stanie Cię zaskoczyć, powinieneś zaopatrzyć się w zestaw akcesoriów, dzięki którym każdy deser przyrządzisz z łatwością. Sprawdź, które akcesoria okazują się być niezbędne w czasie pieczenia!
Małe AGD
Jeśli planujesz rozpocząć produkcję własnych wypieków, koniecznie wyposaż się w potrzebne do tego urządzenia. Absolutną podstawą jest mikser, który będzie wyposażony w przynajmniej dwie pary końcówek – standardową do mieszania składników ciasta czy kremu, jak i końcówki służące do ubijania. Dzięki tym drugim nie będziesz musiał ręcznie ubijać piany z białek, co nieraz potrafi zająć sporo czasu. Dodatkowo kup blender, który posłuży Ci do siekania orzechów i bakalii. Będziesz mógł nimi udekorować swoje torty i ciasteczka, jak i użyć ich jako dodatek do masy. Przydatny może okazać się także robot planetarny, lecz bez niego poradzisz sobie równie dobrze w kuchennych zadaniach.
Wagi, miary i miarki
Tym, co przeraża każdą osobę rozpoczynającą przygodę z pieczeniem, są często miary podawane w przepisach. Wówczas zaczynasz się zastanawiać ile to jest 250 g cukru, a ile 200 g mąki. Czy jedna szklanka mleka będzie odpowiadała 200 ml, a pół kostki masła będzie stanowiło równe 100 g? Na szczęście możesz się doposażyć w akcesoria, z którymi każdy przepis stanie się jasny jak słońce. Przede wszystkim zaopatrz się w wagę kuchenną, dzięki której precyzyjnie odmierzysz składniki potrzebne do ciasta. Kolejnym niezastąpionym gadżetem będzie kubek z miarką pozwalający dokładnie odmierzać płyny.
Formy i foremki
Jeśli zdaje Ci się, że jedna blacha wystarczy Ci do zrealizowania wszystkich fantazji o słodkościach, niestety jesteś w błędzie. Choć oczywiście większość ciast można upiec na standardowej blaszce, to niektóre z nich nabierają swojego charakteru dopiero wtedy, gdy nada im się odpowiednią formę. Dlatego też koniecznie zaopatrz się w foremkę do babki, keksówkę, malutkie silikonowe foremki do muffinek (mogą one posiadać przeróżne kształty, od standardowych, przez serduszka i gwiazdki, po najbardziej wymyślne wzory), foremek na niskie babeczki, a także w blachę do pieczenia tortów i robienia serników na zimno.
Akcesoria do dekoracji
Jeśli chcesz, aby Twoje wypieki były nie tylko smaczne, ale również efektownie się prezentowały, potrzebować będziesz akcesoriów do dekorowania ciast. Absolutnym must have w tym przypadku jest rękaw cukierniczy z rozmaitymi końcówkami, dzięki któremu wykonasz efektowne wzory z kremów. Przydatna okaże się także zwykła tarka – wiórki czekoladowe na wierzchu każdego wypieku sprawiają, że od razu prezentuje się on o wiele apetyczniej. Możesz też skorzystać ze specjalnych szablonów do dekorowania ciasta – przesypane przez nie kakao, kolorowe posypki czy wiórki kokosowe ułożą się w niezwykłe wzory sprawiając, że każde ciasto będzie perfekcyjnym dodatkiem do wystawnych przyjęć i imprez urodzinowych.