Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy – propozycja na adwentowy obiad

zupa z ciecierzycy

Adwent to czas, który często kojarzony jest z postnymi potrawami. Trzeba jednak wiedzieć, że postne dania nie muszą być wcale nudne. Dziś proponujemy wspaniałą zupę z ciecierzycy i soczewicy. Proponowana zupa doskonale sprawdzi się w okresie adwentu, ale nie tylko.

Składniki na 4 porcje

  • ciecierzyca – 300 g
  • soczewica zielona – 300 g
  • bulion warzywny – 2 litry
  • sól i pieprz – do smaku
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • rozmaryn – 3 gałązki
  • pieczywo chrupkie żytnie z sezamem Dan Cake – 4 kromki

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę namocz i zostaw na kilka godzin. Przygotuj bulion warzywny i ugotuj w nim soczewicę. Ugotowaną soczewicę dopraw solą i pieprzem. Według uznania dopraw ją także sosem sojowym i rozmarynem. Tak powstałą zupę zblenduj. Namoczoną wcześniej ciecierzycę ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Odcedzoną ciecierzycę dodaj do zmiksowanej soczewicy. Podawaj z  dodatkiem pieczywa chrupkiego z sezamem Dan Cake.

 

Smacznego!

 

Przepis poleca ekspert Dan Cake
Robert Muzyczka
szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *