Adwent to czas, który często kojarzony jest z postnymi potrawami. Trzeba jednak wiedzieć, że postne dania nie muszą być wcale nudne. Dziś proponujemy wspaniałą zupę z ciecierzycy i soczewicy. Proponowana zupa doskonale sprawdzi się w okresie adwentu, ale nie tylko.
Składniki na 4 porcje
- ciecierzyca – 300 g
- soczewica zielona – 300 g
- bulion warzywny – 2 litry
- sól i pieprz – do smaku
- sos sojowy – 3 łyżki
- rozmaryn – 3 gałązki
- pieczywo chrupkie żytnie z sezamem Dan Cake – 4 kromki
Przygotowanie:
Ciecierzycę namocz i zostaw na kilka godzin. Przygotuj bulion warzywny i ugotuj w nim soczewicę. Ugotowaną soczewicę dopraw solą i pieprzem. Według uznania dopraw ją także sosem sojowym i rozmarynem. Tak powstałą zupę zblenduj. Namoczoną wcześniej ciecierzycę ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Odcedzoną ciecierzycę dodaj do zmiksowanej soczewicy. Podawaj z dodatkiem pieczywa chrupkiego z sezamem Dan Cake.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake
Robert Muzyczka
szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy