Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem

Awokado zapiekane z tuńczykiem

Kiedy zbliża się uroczystość rodzinna, przychodzą znajomi albo po prostu masz ochotę na coś pysznego proponujemy Ci zrobienie awokado z tuńczykiem. Nie jest to potrawa szczególnie trudna ale za to bardzo efektowna.

Składniki:

  • 2 awokado
  • 150 g filetu z tuńczyka
  • 300 g sera Aldamer MSM Mońki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz grubo mielony do smaku

 

Wykonanie:

Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestki. Łyżeczką, częściowo wydrąż miąższ i przełóż do miski. Dodaj tuńczyka pokrojonego w kostkę, ¾ sera startego na tarce, pokrojoną natkę, posiekany czosnek, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Osobno w misce roztrzep jako ze śmietanką i wlej do miski z tuńczykiem i pozostałymi składnikami. Wymieszaj i tak przygotowanym farszem wypełnij miseczki po wydrążonym awokado. Posyp pozostałym startym serem i włóż do nagrzanego do  200oC piekarnika Piecz przez około 25 minut.

 

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *