Jakie wino wybrać do kolacji?

wino do kolacji

Na południu Europy lampkę wina serwuje się do obiadu, deseru czy kolacji. W Polsce dopiero powoli wchodzi ten zwyczaj, ale coraz częściej do uroczystej kolacji w restauracjach oraz podczas przyjęć podaje się dobre wino (dopasowane do serwowanych dań). Podpowiadamy, jakie wino do kolacji wybrać i co zrobić, aby uniknąć błędów. Jak dobrać idealne wino?

Wino powinno dobrze komponować się z podawanymi potrawami. Dzięki temu stworzy ono duet z serwowanymi na talerzu przysmakami, te dwa detale wzajemnie się uzupełnią i wydobędą z siebie najlepsze smaki. Win z zasady nie podaje się do zup i dań na bazach szpinaku. Trunku nie podaje się również do czekolady, dań z jajami oraz curry.

Ważne jest, aby wino nie przyćmiło smaku potrawy, którą zamówimy w restauracji czy podamy gościom. Potrawa nie może przyćmić subtelnego aromatu bukietu wina, dlatego do mocno doprawionych dań nie podaje się lekkich, białych trunków. Do lekkich przystawek, sałatek i jasnych mięs dobrze pasuje wino różowe.
Warto pamiętać, że do wielu sosów szefowie kuchni dodają odrobinę wina. Gdy wiemy, który gatunek trafił do sosu, najlepiej zaserwować lampkę tego samego wina. W ten sposób całość doskonale się skomponuje, a trunek dopełni i podkreśli oryginalny smak potrawy.

Jakie wino pasuje do poszczególnych potraw?

Białe wino pasuje do lekkich potraw na bazie makaronów, ryb i owoców morza. Można je serwować także do drobiu. Do dań rybnych dobrze sprawdzi się także wino różowe.
Wina czerwone tradycyjnie podaje się do dań na bazie czerwonego mięsa (pasuje do dań z wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny). Warto je dobierać do cięższych potraw ciężkostrawnych, czyli rozmaitych pieczeni czy sosów.

Podstawowe zasady można jednak łamać. Koneserzy win zestawiają je nawet na zasadzie kontrastów, ale takich połączeń lepiej nie serwować osobom, które na co dzień nie sięgają po szlachetne trunki i nie do końca potrafią rozróżniać bukiety smaków oraz aromatów.
Do makaronu z dodatkiem mięsnego sosu (np. spaghetti) z powodzeniem można podać czerwone wino wytrawne i nie będzie to uznane za szczególną gafę. Ryby można serwować nie tylko w towarzystwie białych win, ale także z czerwonym winem, w którym wyczuwalne są nuty malin lub truskawek. Do łososia doskonale pasują zarówno białe, jak i czerwone wina.
Do ostryg znakomite są wina musujące, a do wytrawnego dania z homara pasuje biały Burgund. Do krewetek, małż i kalmarów warto zaserwować kieliszek delikatniejszego białego wina, które znakomicie podkreśli wyjątkowy smak owoców morza.

Jakie wino wybrać do deserów?

Do słodkich deserów najlepsze będzie słodkie lub półsłodkie wino deserowe. Najlepiej wtedy sięgać po wina białe, które dobrze komponują się z lodami, ciastami, tortami czy deserami z dodatkiem owoców. Lampkę białego wina można jednak zamienić także na trunek różowy (słodki lub półsłodki).

faktoriawinalacarte.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *