Przepis na prawdziwe pierogi „ruskie”

Przepis na prawdziwe pierogi "ruskie"

Przemierzając świat i odwiedzając różne miejsca, wciąż odnajdujemy nowe smaki, które wprawiają nas w zachwyt. Zabierają nas do fantastycznego świata, w którym nasze kubki smakowe przeżywają prawdziwą rozkosz. Są jednak takie potrawy, których nie da się zastąpić. Zostają z nami na zawsze i potrafią przywołać najlepsze wspomnienia z dziecinnych lat. Na liście tej bez wątpienia znajdują się pierogi ruskie. Jest to klasyka polskiej kuchni. Jakie powinny być idealne pierogi ruskie? W tym przypadku można spodziewać się tylu różnych opinii, ile osób wypowie się na ten temat. Dla wielu osób meritum sprawy stanowi miękkie, elastyczne i rozpływające się w ustach ciasto, dla niektórych natomiast pyszny farsz wzbogacony smażoną cebulką i doprawiony pieprzem. Tak naprawdę to wszystko ma znaczenie. Prawdziwe pierogi ruskie zachwycają delikatną zewnętrzną warstwą, aby potem zaskoczyć idealnym połączeniem kompozycji smakowych zawartych w wyjątkowym farszu. Dowiedz się, jak przygotować pierogi ruskie, których nie powstydziłaby się żadna babcia.

 

Dlaczego akurat nazwa pierogi ruskie?

Pierogi ruskie i tradycyjna polska potrawa, to raczej dziwna kombinacja! Wpływ na taki stan rzeczy, jak i na wiele innych potraw miała nasza burzliwa historia. Danie pochodzi z Kresów Wschodnich, a więc obszaru północno-zachodniej Ukrainy i południowo-wschodniej Polski. Potrawa powstała na terenach ukraińskich należących w przeszłości do Polski. Dlatego pierogów ruskich nie znajdzie się w Rosji, a dla wielu współczesnych mieszkańców Ukrainy są one zupełnie nieznane.

 

Warto podkreślić, że w dziewiętnastym wieku mianem tym określano także pierogi z mięsem, czy też z kapustą i grzybami. Przykładem jest treść książki napisana przez Lucynę Ćwierczakiewiczową, która pochodzi z 1898 roku. Autorka prezentuje w niej recepturę na pierogi ruskie z wykorzystaniem ciasta francuskiego bądź drożdżowego, których podstawą jest nadzienie mięsne. Znajduje się tam także przepis na pierogi ruskie ze słodką kapustą. Jak widzimy występowały one i wciąż występują w różnych wersjach. Wróćmy jednak do naszych tradycyjnych pierogów ruskich z twarogiem, ziemniakami i cebulką!

 

Jak przygotować ciasto na prawdziwe pierogi ruskie?

Idealne ciasto na pierogi ruskie nie potrzebuje wiele. Podstawowe składniki to:

  • dwie szklanki mąki pszennej lub w lżejszej wersji orkiszowej,
  • 200 ml letniej wody,
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju.

Do przesianej mąki z solą dodaje się stopniowo wodę i wyrabia ciasto. Proces ten powinien trwać około dziesięciu minut. Ciasto musi być plastyczne. Na końcu dolewa się olej. Po wykonanym zadaniu przykrywamy je ściereczką i przystępujemy do przygotowania farszu na pierogi.

 

Idealny farsz, czyli serce pierogów ruskich

Nie ma prawdziwych pierogów ruskich bez idealnego nadzienia. Najważniejsze składniki to ziemniaki i twaróg. Najlepiej wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki na puree. Pierogi ruskie cudownie smakują w połączeniu z tłustym twarogiem. Jednakże bardzo dobrze sprawdza się także ser chudy i półtłusty. Wszystko zależy od upodobań. Istotne znaczenie mają odpowiednie proporcje. Zbyt duża ilość ziemniaków niszczy całe nadzienie. W farszu powinna być wyczuwalna delikatna kwasowość sera. Wspaniały rezultat osiągnie się po połączeniu około 800 g ugotowanych ziemniaków i 500 g twarogu. Nie wolno zapominać także o drobno posiekanej smażonej cebulce, a także soli i pieprzu.

 

Przygotowanie pierogów ruskich

Najważniejsze rzeczy już mamy. Teraz przychodzi czas na przygotowanie samych pierogów. Jest to etap, który daje najwięcej radości. W pierwszej kolejności bierzemy garnek do gotowania pierogów i powoli zagotowujemy wodę. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kółka. Możemy do tego użyć na przykład szklanki lub specjalnego wykrawacza. Na każdą część kładziemy farsz, pamiętając o tym, aby go nie żałować. Jednakże nie możemy doprowadzić do wydostania się nadzienia podczas gotowania. Pierogi muszą być zatem dobrze zlepione. Przygotowane danie wrzucamy do gotującej wody. Proces ten powinien trwać kilka minut. Czekamy, aż pierogi wypłyną i gotowe!

 

Pierogi ruskie można podawać na różne sposoby. Wiele osób preferuje okraszanie ich skwarkami lub śmietanką. Jeszcze inni polewają je smażoną cebulką. Ludzie mieszkający we Lwowie lubią je w połączeniu z kminkiem. W nowoczesnych wersjach występują w towarzystwie mięty. Można powiedzieć, że co kraj to obyczaj. A jakie są Twoje idealne pierogi ruskie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *