Biała kiełbasa z konfiturą cebulową

Biala kielbasa z konfiturą cebulową

Każde święta mają swoje charakterystyczne potrawy. Na Boże Narodzenie przygotowujemy barszcz, kapustę z grzybami czy makowiec. Natomiast na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, jajek i oczywiście białej kiełbasy. Dziś mamy dla Was niezwykły przepis na białą kiełbasę z konfiturą cebulową. To taka kiełbasa w zupełnie nowej odsłonie. Być może przypadnie Wam do gustu i będzie się pojawiała nie tylko na wielkanocnym śniadaniu.

Składniki na 4 porcje

· 500 g  pokrojonej w ćwiartki czerwonej cebuli;
· 20 g masła;
· 1 płaska łyżeczka soli;
· 100 g brązowego cukru;
· 50-70 g octu balsamicznego;
· ½ łyżeczki suszonego tymianku;
· 500 g wody;
· 600 g białej surowej kiełbasy;

Przygotowanie:

Cebulę rozdrobnij i przełóż do garnka. Następnie dodaj do niej masło i duś przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj cukier, sól i tymianek i delikatnie mieszając gotuj przez kolejne 25 minut. Następnie przełóż do innego naczynia i odstaw na bok.  W czasie przygotowywania konfitury ugotuj kiełbasę.

Podanie:

Kiełbasę ułóż na półmisku i dodaj do niej konfiturę. Możesz także położyć osobno kiełbasę i osobno konfiturę. Do tego dania najlepiej podać świeże, chrupiące pieczywo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *