Kuchnia to główny punkt każdego mieszkania. Szafka to jeden z najważniejszych elementów kuchni, a ich wygląd wpływa na ogólne wrażenie kuchni jako całość. Każdy miłośnik czystości i higieny ma własny sposób, aby poradzić sobie z utrzymaniem szafek kuchennych w czystości.
Istnieje kilka czynników, które wpływają na zabrudzenie szafek kuchennych, w tym narażenie na bakterie, brud, otwieranie lub zamykanie szafek przez dzieci, wpływ temperatury zewnętrznej, a także tłuszcz z gotowania.
Czynniki te powodują iż musimy czyścić szafki kuchenne co tydzień lub nawet codziennie. Czyszczenie ich zależy przede wszystkim od rodzaju i modelu posiadanych szafek. Jednak pomimo tego przydatnymi materiałami do czyszczenia które warto wziąć pod uwagę to:
- Detergent i woda
- Ocet i woda
- Uniwersalny rozcieńczony środek czyszczący
- Soda oczyszczona i woda
- płyn do okien lub naczyń
W tego typu pracach najlepszą zasadą okazuje się „od góry do dołu”. Dzięki temu kurz i inne zanieczyszczenia nie będą spadały na wyczyszczoną już powierzchnię. Górna część szafek okazuje się dość problematyczną strefą. O ile w zabudowie wysokiej nie ma konieczności wykonywania dodatkowych zabiegów, to akurat w systemie z tradycyjnym podziałem na górną i dolną zabudowę, najwyższe fragmenty są często pomijane, co jest błędem ponieważ znajduję się tam najwięcej kurzu.
PORADY!
- Otwarcie okien przed przystąpieniem do czyszczenia pomoże nam ulotnić kurz na zewnątrz, aby nie osiadł w domu
- Nowy preparat czyszczący najlepiej zastosować po raz pierwszy na mało widocznej części mebla
- im więcej przedmiotów w kuchni tym częstsze sprzątania!