Czyszczenie szafek kuchennych

Czyszczenie szafek kuchennych

Kuchnia to główny punkt każdego mieszkania. Szafka to jeden z najważniejszych elementów kuchni, a ich wygląd wpływa na ogólne wrażenie kuchni jako całość. Każdy miłośnik czystości i higieny ma własny sposób, aby poradzić sobie z utrzymaniem szafek kuchennych w czystości.

Istnieje kilka czynników, które wpływają na zabrudzenie szafek kuchennych, w tym narażenie na bakterie, brud, otwieranie lub zamykanie szafek przez dzieci, wpływ temperatury zewnętrznej, a także tłuszcz z gotowania.

Czynniki te powodują iż musimy czyścić szafki kuchenne co tydzień lub nawet codziennie. Czyszczenie ich zależy przede wszystkim od rodzaju i modelu posiadanych szafek. Jednak pomimo tego przydatnymi materiałami do czyszczenia które warto wziąć pod uwagę to:

  • Detergent i woda
  • Ocet i woda
  • Uniwersalny rozcieńczony środek czyszczący
  • Soda oczyszczona i woda
  • płyn do okien lub naczyń

W tego typu pracach najlepszą zasadą okazuje się „od góry do dołu”. Dzięki temu kurz i inne zanieczyszczenia nie będą spadały na wyczyszczoną już powierzchnię. Górna część szafek okazuje się dość problematyczną strefą. O ile w zabudowie wysokiej nie ma konieczności wykonywania dodatkowych zabiegów, to akurat w systemie z tradycyjnym podziałem na górną i dolną zabudowę, najwyższe fragmenty są często pomijane, co jest błędem ponieważ znajduję się tam najwięcej kurzu.

PORADY!

  • Otwarcie okien przed przystąpieniem do czyszczenia pomoże nam ulotnić kurz na zewnątrz, aby nie osiadł w domu
  • Nowy preparat czyszczący najlepiej zastosować po raz pierwszy na mało widocznej części mebla
  • im więcej przedmiotów w kuchni tym częstsze sprzątania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *