Jak posprzątać kuchnię?

Jak posprzątać kuchnię

Kuchnia to miejsce, gdzie najczęściej wkrada się bałagan. Odłożony nie na miejsce nożyk, kupione, zupełnie niepotrzebnie trzecie pudełko ryżu czy szósta butelka oleju – w ten sposób szafki stają się przepełnione i zagracone. Aby temu zapobiec nie czekaj do następnego „wielkiego sprzątania” ale  już teraz zabierz się do porządków. Dziś podpowiadamy jak posprzątać kuchnię szybko i skutecznie.

Przejrzyj zawartość szafek z żywnością

Na początek przejrzyj dokładnie zawartość wszystkich szafek z żywnością. O ile produkty znajdujące się w lodówce dość często są wymieniane, o tyle produkty suche niekiedy stoją zapomniane na półkach przez miesiące a nawet lata. Pozbądź się jaj najszybciej niepotrzebnych produktów. Nie czekaj tylko szybko zobacz jakie skarby ukryły się na dnie szafek i szuflad. Wyjmij wszystko na zewnątrz i sprawdź daty ważności poszczególnych produktów. Jeśli są już przeterminowane od razu je wyrzuć. Przekonasz się, że spora część dobytku zajmującego szafki zniknie.

To co uszkodzone…

W koszu na śmieci powinny się znaleźć nie tylko przeterminowane artykuły spożywcze ale także uszkodzone i zniszczone akcesoria kuchenne. Musisz pamiętać, że jeśli do tej pory nie naprawiłaś robota kuchennego, to już pewnie go nie naprawisz, nóż z odłamanym czubkiem wprawdzie kroi, ale już nie spełnia wszystkich swoich funkcji, a wyszczerbiona filiżanka może następnym razem kogoś zranić. Nie zastanawiaj się zbyt długo i wszystko wyrzuć do śmietnika.

Pojemnikowy ład i porządek

Dziś w wielu kuchniach panuje ład i porządek dzięki plastikowym pojemnikom, szklanym słojom lub ozdobnym puszkom. Można w nich przechowywać wszelkiego rodzaju produkty sypkie. Pojemniki takie mają wiele zalet. Przede wszystkim wsypane do nich produkty nie są narażone na wilgoć. Ponadto w zamkniętych pojemnikach nie zagnieżdżą się mole spożywcze, które bywają utrapieniem w niejednej kuchni. Kolejną zaletą takich pojemników jest ich estetyczny wygląd. Kupując kilka jednakowych puszek czy słoików masz pewność, że będą świetnie prezentowały się zarówno za zamkniętymi drzwiczkami szafki jak i na odsłoniętych półkach.

To, co używasz kładź na wierzchu

W każdej kuchni jest wiele akcesoriów, które używa się często, ale są też takie, po które sięga się znacznie rzadziej. Robiąc porządki w szafkach zwróć uwagę na to, aby to, czego nie używasz zbyt często jak np. duże garnki czy elegancka zastawa kłaść z tyłu. Na wierzchu powinny się znaleźć te przedmioty, z których korzystasz na co dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *