Aromatyczny wigilijny barszcz czerwony

wigilijny barszcz czerwony

Rozpoczął się grudzień i najwyższy czas pomyśleć o wigilijnym menu. Jedną z podstawowych potraw, które muszą się znaleźć na stole  jest zupa. W naszych domach najczęściej można spotkać barszcz czerwony, zupę rybną lub grzybową. Dziś proponujemy przepis na wigilijny barszcz czerwony gotowany na karpich głowach.

Składniki:

  • 2 głowy karpia;
  • 3 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • ½ średniego selera;
  • 5 średnich buraków;
  • 3 liście laurowe;
  • 10 szt. ziela angielskiego;
  • główka czosnku;
  • woda
  • sól, pieprz, majeranek, cukier ocet oraz inne preferowane przyprawy

Przygotowanie:

Głowy ryb dokładnie umyj i usuń z nich skrzela. Do garnka wlej wodę i wrzuć do niej obrane i pokrojone w kawałki warzywa oraz trzy pokrojone buraki. Dodaj również głowy karpia oraz przyprawy z wyjątkiem czosnku, octu oraz majeranku. Wszystko razem gotuj przez około 90 minut. Na koniec dodaj ocet, majeranek i czosnek oraz dwa pokrojone w plastry buraki. Jeszcze przez kilka minut trzymaj garnek na ogniu. Pamiętaj, żeby po dodaniu ostatnich buraków nie zagotować zupy, wówczas utrzyma ona piękny, bordowy kolor.

Podanie:

Tuż przed podaniem przecedź zupę. Możesz dać ją gościom z tradycyjnymi uszkami, fasolą lub podać w bulionówkach do popicia krokietów. W każdej formie barszcz będzie smakował wspaniale.

 

Smacznego!

 

Przepis poleca
Robert Muzyczka
szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *