Rozpoczął się grudzień i najwyższy czas pomyśleć o wigilijnym menu. Jedną z podstawowych potraw, które muszą się znaleźć na stole jest zupa. W naszych domach najczęściej można spotkać barszcz czerwony, zupę rybną lub grzybową. Dziś proponujemy przepis na wigilijny barszcz czerwony gotowany na karpich głowach.
Składniki:
- 2 głowy karpia;
- 3 marchewki;
- 2 pietruszki;
- ½ średniego selera;
- 5 średnich buraków;
- 3 liście laurowe;
- 10 szt. ziela angielskiego;
- główka czosnku;
- woda
- sól, pieprz, majeranek, cukier ocet oraz inne preferowane przyprawy
Przygotowanie:
Głowy ryb dokładnie umyj i usuń z nich skrzela. Do garnka wlej wodę i wrzuć do niej obrane i pokrojone w kawałki warzywa oraz trzy pokrojone buraki. Dodaj również głowy karpia oraz przyprawy z wyjątkiem czosnku, octu oraz majeranku. Wszystko razem gotuj przez około 90 minut. Na koniec dodaj ocet, majeranek i czosnek oraz dwa pokrojone w plastry buraki. Jeszcze przez kilka minut trzymaj garnek na ogniu. Pamiętaj, żeby po dodaniu ostatnich buraków nie zagotować zupy, wówczas utrzyma ona piękny, bordowy kolor.
Podanie:
Tuż przed podaniem przecedź zupę. Możesz dać ją gościom z tradycyjnymi uszkami, fasolą lub podać w bulionówkach do popicia krokietów. W każdej formie barszcz będzie smakował wspaniale.
Smacznego!
Przepis poleca
Robert Muzyczka
szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy