Zima to czas, kiedy mamy ochotę na warzywa i owoce, ale ich dostępność jest bardzo mocno ograniczona. Dziś przepis na pomidory z serkiem. Najlepiej smakują latem, kiedy pomidory można zerwać prosto z krzaczka. Zimą jednak też mogą się okazać ciekawą odskocznią od kiszonek i marynat.
Składniki:
– 5 średnich pomidorów;
– świeża bazylia;
– 300 g Serka Wiejskiego OSM Piątnica;
– ½ puszki kukurydzy konserwowej;
– czosnek;
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomidory umyj, odetnij kapelusze i wydrąż miąższ. Do serka wiejskiego dodaj posiekaną bazylię, rozdrobniony czosnek, odsączoną z płynu kukurydzę, oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Dno pomidorów wypełnij warstwowo: wcześniej przygotowanym serkiem (1łyżka), posiekanym miąższem pomidorów (bez nadmiaru wody) i ponownie serkiem. Tak przygotowane przykryj kapeluszami.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy