Nalewka z pigwy – pyszna I zdrowa

Nalewka z pigwy – pyszna I zdrowa

Nalewka z pigwy to jedna z najpopularniejszych domowych nalewek, jakie szykuje się w Polsce od dawien dawna. Nalewki od setek lat goszczą w polskich domostwach. Potrafią być prezentami urodzinowymi, eleganckimi dekoracjami w barkach, dodatkiem I motywem przewodnim w spotkaniach z bliskimi a także środkami wzmacniającymi odporność głównie w okresach jesieni I zimy. Przepis jest prosty, potrzebujesz jedynie odrobiny cierpliwości, ponieważ pigwówka to nalewka na którą trzeba niestety trochę poczekać.

Składniki które będą potrzebne do przygotowania nalewki z pigwy:

-500 ml spirytusu ratyfikowanego o stężeniu 95% lub większym 

-500 ml wódki 40% 

-500 g cukru (możemy użyć również miodu)

-1 kg pigwy (1 kg na 1,5 l płynów)

-laska cynamonu

Dodatkowo nalewka z pigwy jak to nalewka potrzebuje dużego słoja do którego będziemy mogli wszystko wlać.

Do tego musimy użyć słoja o co najmniej 2,5 l pojemności żeby wszystko ładnie się zmieściło.

Sposób przygotowania:

1. Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.

2. Kroimy owoce na ćwiartki a potem na jeszcze mniejsze kawałki (bez obierania skórki)

3. Owoce umieszczamy warstwami na przemian z cukrem

4. Wódkę I spirytus dokładnie mieszamy ze sobą w oddzielnym naczyniu I wlewamy do słoja w którym znajdują się owoce I cukier

5. Słój szczelnie zamykamy I energicznie wstrząsamy przez kilka minut by składniki się ze sobą wymieszały

6. Odstawiamy w chłodne I ciemne miejsce (np. Piwnica)

7. Po około 3 miesiącach maceracji (czyli wyciągania tego co najlepsze z surowca za pomocą np. Alkoholu) otwieramy I sprawdzamy jego smak, jeżeli uznamy że przydałoby się więcej cukru lub miodu to dodajemy go, zamykamy szczelnie słój, wstrząsamy ponownie I odstawiamy na tydzień.

8. Filtrujemy (np. Przez gazę albo worek filtracyjny) nasz napój I zlewamy do butelek

9. Tak przygotowany trunek odkładamy na co najmniej rok aby nabrał pełni swojego smaku (jako tako nim dłużej tym lepiej, najlepsze nalewki leżakują po kilka do kilkunastu lat)

Po takim czasie nalewkę z pigwy możemy spokojnie otworzyć I w eleganckim naczyniu podać gościom, rozkoszując się nagrodą za naszą cierpliwość w postaci cudowne smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *