Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy – propozycja na adwentowy obiad

zupa z ciecierzycy

Adwent to czas, który często kojarzony jest z postnymi potrawami. Trzeba jednak wiedzieć, że postne dania nie muszą być wcale nudne. Dziś proponujemy wspaniałą zupę z ciecierzycy i soczewicy. Proponowana zupa doskonale sprawdzi się w okresie adwentu, ale nie tylko.

Składniki na 4 porcje

  • ciecierzyca – 300 g
  • soczewica zielona – 300 g
  • bulion warzywny – 2 litry
  • sól i pieprz – do smaku
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • rozmaryn – 3 gałązki
  • pieczywo chrupkie żytnie z sezamem Dan Cake – 4 kromki

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę namocz i zostaw na kilka godzin. Przygotuj bulion warzywny i ugotuj w nim soczewicę. Ugotowaną soczewicę dopraw solą i pieprzem. Według uznania dopraw ją także sosem sojowym i rozmarynem. Tak powstałą zupę zblenduj. Namoczoną wcześniej ciecierzycę ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Odcedzoną ciecierzycę dodaj do zmiksowanej soczewicy. Podawaj z  dodatkiem pieczywa chrupkiego z sezamem Dan Cake.

 

Smacznego!

 

Przepis poleca ekspert Dan Cake
Robert Muzyczka
szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *